title image

APM, specialist in precisiecomponenten voor de automobielindustrie, nam afgelopen kwartaal twee nieuwe hypermoderne CNC-draaibanken in gebruik. Deze stap is geheel in lijn met de voortdurende innovatiedrang van het bedrijf, en zijn ambitie om de eigen productieprocessen continu te verbeteren én meer efficiency te creëren.

“Al meteen bleek dat deze nieuwe machines onze verwachtingen overtroffen,” zegt Guido Gerritsen, directeur/eigenaar bij APM. “De prestaties zijn ongekend. De capaciteit is nu vier keer zo hoog. Hiermee creëren we een positieve impuls voor de ‘powertrain’ keten waarin we actief zijn.”

De oorspronkelijke aanleiding voor directeur Guido Gerritsen en zijn medewerkers om een vooruitstrevende en technisch goed onderbouwde stap te maken in het productieproces, was het bezoek aan de fabrieken van onze Japanse klant in de Verenigde Staten, in het voorjaar van 2018.

Draaien of honen?

“Alle inspiratie die we opdeden, leidde tot een grondige evaluatie van onze productiemethodieken voor de T2 plunjer. In onze productiehal in Haaksbergen werkten we al jaren volgens twee verschillende – van elkaar gescheiden – productieprocessen, te weten; draaien en honen. We kwamen er achter dat één productiestation op basis van ‘draaien’ voor ons én voor onze klanten kwalitatief het beste zou zijn,” vertelt Guido Gerritsen, die de technische veranderslag in de organisatie persoonlijk begeleidde.

“Daarnaast wilden we de productiecapaciteit structureel verhogen. Omdat de vraag vanuit de markt groeit, zochten we naar mogelijkheden om ook ’s nachts en in het weekend te kunnen produceren. Zo veel mogelijk onbemand.”

Kwaliteitsstappen

“We zijn met de leverancier van onze draaibanken intensief in gesprek gegaan over onze speciale eisen,” zo vervolgt Guido.

“Bovendien wilden we onze machines uitbreiden met de door onszelf ontwikkelde meetsystemen voor de automatische controle van de productspecificaties.”

“Als APM hechten we grote waarde aan het waarmaken van onze kwaliteitsstandaarden. En we leggen de lat hoog. Afkeur en uitval willen we zo veel mogelijk minimaliseren. Dat realiseren we met een automatisch 100% controlesysteem. Ik zie dat we door onze Lean Six Sigma aanpak zéér goed op weg zijn met onze 0-ppm doelstelling. Er zijn, denk ik, maar weinig bedrijven in de branche die het op dit kwaliteitsniveau zo goed doen als wij. Het versterkt onze marktpositie maar daarbij ook de gehele keten.”

“Behalve naar nóg hogere kwaliteit streefden we in het gehele verbeterproces naar een kortere bewerkingstijd en naar maximalisatie van 24×7 productie zónder bemanning. Die is nu gerealiseerd door een perfecte koppeling met onze eigen ICT-systemen. Meten is weten! We kunnen sneller bijsturen.”

Klaar voor de toekomst?

Een ondernemer en zijn bedrijf moeten altijd klaar zijn voor de toekomst, zo besluit Guido Gerritsen. “We laten ons elke dag weer inspireren. Dat was ook het doel van onze reis naar de Verenigde Staten. We hebben daar goede gesprekken gevoerd met de afdelingen kwaliteit en productielogistiek. Men bleek ook zeer geïnteresseerd in ons productiemethodiek. Hierdoor ontstond er een vruchtbare uitwisseling van nuttige informatie en ideeën voor procesinnovaties. En… we bouwen daarmee natuurlijk ook aan een stevige relatie voor de toekomst. Door alle technische ontwikkelingen is de automotive industrie méér dan ooit in beweging. En juist dán is het fantastisch als je samen met elkaar kunt optrekken en elkaar durft te inspireren.”

<< Terug naar Nieuws/Blog